Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Sterke Jerke

Voormalig charterschip wordt kampioensskûtsje

Dit artikel is gepubliceerd in

Als een komeet werkte het team van de Sterke Jerke zich omhoog door de verschillende klassen van de IFKS. Vorig jaar kwam schipper Pieter-Jillis Tjoelker voor het eerst uit in de A-klasse, om meteen kampioen te worden. Om dat te bereiken moest eerst een oud charterscheepje omgebouwd worden tot wedstrijdskûtsje.

Deze zomer start op 19 augustus weer het IFKS, het Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen 2023, een hectische week vol wedstrijden op zes ver- schillende locaties. Eerst is het IJsselmeer voor Hindeloopen aan de beurt, dan Stavo- ren. De vloot gaat daarna landinwaarts, om eerst op het Heegermeer te varen en daarna bij Sloten en Echtenerbrug, om te eindigen voor de Lemmer. Daar wordt twee dagen gezeild, inclusief de finale. Favoriet is de Sterke Jerke, het witte skûtsje uit Eernewoude. Gebouwd in 1923 door Jan Oebeles van der Werff in Drachten is dit een zogeheten Buitenstvallaatster skûtsje. De werf bevond zich buiten de sluis (het ‘verlaat‘) van Drachten. Het schip meet 19,98 meter bij 4,05 meter, een breed schip naar skûtsjebegrippen. Pieter-Jilles Tjoelker is de jonge schipper van de Sterke Jerke, maar niet de eigenaar. Dat zijn Pieter en Margot Kooi, respectievelijk grootschootman en zwaardenvrouw in het team van Pieter-Jilles.

Op zoek
Het verhaal van de Sterke Jerke begint in 2017 in de feesttent, na wedstrijden op het Slotermeer. Pieter-Jilles zeilt dan al meerdere jaren op de Engelina Smeltekop, een kleiner skûtsje dat uitkomt in de klasse A-klein. Het team zou eigenlijk wel door willen groeien naar het grotere werk, de A-klasse. ‘Pieter Kooi zei toen dat hij, als het goed ging met z’n bedrijf, wel een groot skûtsje zou willen kopen’, vertelt Pieter Jillis. ‘”Dan wil ik wel sturen!,” zei ik. Een jaar later hebben we eens serieus gezeten en toen zijn we op zoek gegaan. Dat was nog niet makkelijk. Ik wilde een breed schip. Een kant en klaar skûtsje was er echter niet op de markt. We kregen een tip voor een Buitenvallaatster, maar de tipgever was vergeten waar dat skûtsje lag. Op Google-maps speurt het team heel Friesland af. Tot ze succes denken te hebben in Lemmer. ‘Een maat die in het complot zat ging kijken. Maar hij lag er niet meer. Als bewijs maakte hij een foto van de lege ligplaats. Er kwam iemand vragen wat hij daar deed. Na een kort praatje bleek het schip er in de loods te liggen.’

Tjalk of skûtsje?
Sterke Jerke draagt dan nog de naam Christoffel II, is ingericht als charterschip en heeft twee masten aan dek staan. Het team moet eerst uitzoeken of de Christoffel II überhaupt wel een skûtsje is. Vanwege de grote breedte zou het ook een tjalk(je) kunnen zijn. Maar de IFKS geeft groen licht.

 

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 06/2023

Spiegel der Zeilvaart 06/2023

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport