Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Lekker lange dagen zeilen

Strontracers zoeken het wad op

Dit artikel is gepubliceerd in

Wat doe je als alles maar wordt afgezegd vanwege corona en je bijvoorbeeld geen Strontrace of Beurtveer kunt varen? Dan verzin je zelf iets. Mr. Strontrace Bas Krom en twee vrienden pakten hun spullen en besloten mijlen te gaan maken op Wad en IJsselmeer.

‘Zin in lange dagen zeilen?’ Het bericht op mijn telefoon is verstuurd om 13.16 uur. Daarna volgt een foto van een tjalk die de haven uit vaart. Het is Bas. In een ander appje meldt Bram dat hij onderweg is en bijna voor mijn deur staat. Het is dan 15.58 uur. Hij zal mijn tassen ophalen en dan doorrijden naar mijn werk, zodat we meteen door kunnen naar Friesland. Ondertussen blijkt Bas met de tjalk Aphrodite al bijna in Stavoren…

Maar hoe begon dit ook alweer? Al enige tijd varen we samen de roemruchte Strontrace. Maar zoals zoveel evenementen ging ook de Strontrace dit jaar niet door. En daarmee ook ons jaarlijkse avontuur niet door. Dus namen we ons voor om toch samen, “corona-proof ” op pad te gaan. Met drie man op een 20 meter Barkmeijer tjalk moet dat toch kunnen; anderhalve meter afstand verzekerd! Dus een weekeinde geprikt. Inkopen gedaan zodat we nergens meer echt boodschappen moesten doen en de zeilspullen ingepakt.

Voor anker in het Oosterom
Als we op vrijdagavond in Stavoren de auto uitladen zijn we er ook meteen klaar voor. Missie: zo min mogelijk de motor gebruiken en zoveel mogelijk zeilen! De voorspelling is ZO3-4 en die zou wel eens mooi lang kunnen blijven staan. Toch maar naar de Waddenzee? We varen de haven uit en Bram kookt een heerlijk avondmaal, terwijl Bas en Jelmer zeilend koers zetten richting Kornwerd.
We zoeken snel in de tabellen en het blijkt om 00.50 uur hoogwater in West-Terschelling. Dat biedt mogelijkheden! Helaas staat er met de verlaging te weinig water op het Kimstergat. Dan maar via het gasstation, op naar Terschelling! Als we rond 21 uur de sluis uitvaren staat het grootzeil al bijna ín de brugopening en glijden we vervolgens het donkere Wad op.
We hebben wat vloedstroom mee richting het Zuidoostrak en al blinde boeien spottend racen we door de nacht richting het Inschot. Voorbij het gasstation met de stroom tegen maken we verder plannen. Richting Schuitengat? Of toch door de Slenk? Toch nog teveel stroom tegen? De wind blijft mooi staan en het plan veranderd stapje voor stapje. We kiezen voor de weg onderlangs: via de West Meep en de Noord Meep naar de Riepel. We vliegen met een dikke 7 knopen het wantij op en zoeken steeds de volgende boei. Minder zeil was handig geweest, jazeker…

Vervolgens volgt het stakenbos in het Oosterom. Het lijkt wel een flipperkast waar we doorheen scheuren, maar we hebben prima zicht en komen er goed doorheen. Inmiddels is het 01.30 uur. Aan de noordzijde van de geul in het Oosterom laten we het anker vallen en we melden ons af bij de Brandaris. Deel 1 van “Missie Lange Dagen Zeilen” geslaagd.

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 01/2021

Spiegel der zeilvaart 01/2021

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport