Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Hoogaars Eleonore

Een sierlijk jacht voor de Rotterdamse elite

Dit artikel is gepubliceerd in

Tussen 1915 en 1930 maakten 45 platbodems voor kortere of langere tijd deel uit van de vloot van de de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging 'De Maas'. Tegen het einde van deze periode waren er nog maar negen platbodems in de Veerhaven aanwezig. Wel verscheen er in 1930 nog een prachtige aanwinst: het 16 meter lange houten hoogaarsjacht Eleonore.

Opdrachtgevers voor dit op de werf van Melis van Duijvendijk op Tholen gebouwde jacht, waren de Rotterdamse zwagers Jacob Mees en Cornelis van Stolk. De Tholense Courant deed melding van de tewaterlating van de Eleonore op 11 juli 1930 en noemde als wetenswaardigheden: ‘Het jacht is 16 meter lang en uitgevoerd in blank eiken. Het is voorzien van een motor van 35 P.K. als hulpkracht’. Een jaar eerder was bij dezelfde werf de hoogaars Dolfijn voor Rudolf Schönberg gereed gekomen (zie het artikel van Jan Paul Loeff in SdZ 2020.7). Twee weken later is in dezelfde krant te lezen dat met de Eleonore een ‘stabiliteitsproef’ is uitgevoerd: ‘Zaterdag werd een staaldraad aan de mast bevestigd en het jacht een heel eind omgetrokken, waarbij een ander vaartuig reeds zou zijn gekapseisd. Het jacht hernam bij het vieren van den draad direct zijn normale positie’.

De Eleonore was vernoemd naar de moeder van Jacob Mees. Jacob was geboren in 1885, kwam uit het bekende bankiersgeslacht en was getrouwd met de oudste zus van Eleo- nore’s mede-eigenaar Cornelis van Stolk. Cornelis was geboren in 1897 en kwam uit een familie van graanhandelaren.

 

Bewegende beelden van de Eleonore
Van de hoogaars zijn slechts enkele foto’s bekend, maar er is wel een schat aan film- materiaal bewaard gebleven. Jacob Mees was namelijk een talentvol en fervent amateurfilmer. Hij liet zestig blikken met 16 mm-film na, materiaal dat hij over een periode van dertig jaar opnam. Een kleinzoon liet de films digitaliseren en schonk het materiaal aan het EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Een artikel van de filmresearcher Vera de Lange over de filmcollectie van Jacob Mees is getiteld ‘De muzen van een bankier’. Er zijn vier filmpjes waarin de Eleonore voorkomt, het jacht kan zeker tot één van de muzen (lievelingsonderwerpen) van Jacob Mees worden gerekend. Er is een vijfde filmpje (geda- teerd 1928) waarop het figurerende jacht ten onrechte de Eleonore wordt genoemd. Na enig speurwerk blijkt het om de boeier Maaslust te gaan (zie kader).

Familieschip
De filmpjes geven een aardig overzicht van hoe en waar er gevaren werd. Er valt uit op te maken dat de familie Mees ieder jaar ten minste twee maal een zeiltocht maakte. Er zijn beelden van Zeeland, van de Zuiderzee, de Friese meren en de rivier de IJssel. Aan boord zijn naast de familie een schipper, een maat en een dienstmeisje aanwezig.

Een filmpje uit 1930 begint met beelden van de Veerhaven in Rotterdam. De Eleonore ligt aan de hoofdsteiger en is in volle glorie vanaf de overkant gefilmd. Het schip is gloednieuw en zojuist van de werf uit Zeeland aangekomen. Beelden van de kuip en het dek zijn waarschijnlijk genomen vanaf een balkon van het clubgebouw van de Roei- en Zeilvereniging ‘de Maas’.

 

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 10/2021

Spiegel der Zeilvaart 10/2021

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport