Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Zelfbouw

Een Chebacco voor de Wadden

Dit artikel is gepubliceerd in

Zeilmaker Marten-Jan Giesing koos voor een Phil Bolger ontwerp om een handzame boot voor de Waddenzee, mét enige accommodatie, te bouwen. Samen met zijn vader recycelde hij hout en staal, maar het resultaat zeilt als een tierelier.

Bij de zeilmaker waar ik mijn zeilen laat snijden op hun plotter/cutter ontmoette ik Marten-Jan Giesing. Hij was net als ik zeer geïnteresseerd in gaffel getuigde boten – traditioneel én modern – en ook in de roei/zeilboten waar ik vaak zeilen voor maak. Marten-Jan was altijd behulpzaam en gaf graag advies maar hij was ook geïnteresseerd in de logger die ik toen aan het bouwen was en besloot er zelf ook een te bouwen. Daarna deden we allebei mee aan de Dorestad Raid, allebei met onze zonen. Mijn jongste zoon Sam die een opleiding tot filmmaker volgde maakte toen de video ‘Two luggers at play’, die met ruim 70.000 kijkers een hit werd op Youtube.

Nadat de logger klaar was vond Marten-Jan het moeilijk ’s avonds rustig achter de buis te zitten en hij begon te praten over een Caledonia Yawl. Ik ontdekte er een die beschadigd was en voor een zacht prijsje weg ging: de arme boot was met trailer en al omver geblazen. Marten-Jan nam de boot over en samen met zijn vader, die net met pensioen was, herbouwde hij de boot in de boerderij van zijn ouders.

Nieuw project
De zomer daarop genoot hij van zijn aanwinst tot hij ontdekte dat die boot wel heel weinig slaapruimte had. Tegelijk realiseerde zijn vader zich dat hij genoten had van het werk met zijn zoon: hij drong erop aan dat Marten-Jan een nieuw project zou beginnen. Na enige discussie besloten we dat een daysailer met slaapaccommodatie het meest geschikt was en Marten-Jan wist ook welke boot dat moest worden. In de jachthaven van Oostmahorn lag de Chebacco van Jan Doddema. Jan had de boot enkele jaren daarvoor gebouwd en ik had de zeilen voor hem gemaakt en introduceerde Marten-Jan bij hem. Even later bestelde Marten-Jan de plannen voor de knikspantversie van de Chebacco. Hij nam de tijd zich vertrouwd te maken met de tekeningen en vooral de vreemde maten; Imperial, met voeten, inches en 1/8ste inches. Het weerhield hem niet bouwmateriaal te gaan verzamelen. Een van zijn eerste aankopen was een rol schilderskarton, dat bedoeld is om vloeren te beschermen. Hierop tekende hij alle onderdelen van zijn boot uit, want het is veel goedkoper hierop fouten te maken dan op duur multiplex, bovendien maakte het karton het ‘nesten’ van de onderdelen makkelijker. Hierbij werd hij geholpen door tekeningen van het nesten in een aflevering van Chebacco.com, een wereldwijde internetclub met een digitaal maandblad.

In september 2019 was hij echt op weg met het uitzagen van mallen en schotten, die hij op een ladderframe vastzette. Hij werd daarbij geholpen door mijn ontdekking dat, wanneer je multiplex op polystyreen schuimplaten legt, je het multiplex veel beter en gemakkelijker kunt zagen en bovendien splintert de onderkant van de zaagsnee niet.

 

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 02/2023

Spiegel der Zeilvaart 02/2023

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport