Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Zeilen tanen

Spekbakken treffen in Zuiderzeemuseum

Dit artikel is gepubliceerd in

SAIL ging niet door, de Visserijdagen en Strontrace gingen niet door, tientallen andere evenementen gingen niet door, maar op zaterdag 26 juni 2021 gingen de corona versoepelingen in. En dat was precies de dag waarop het 11de Spekbakkentreffen was gepland.

Op vrijdagmiddag lag het Marker haventje al aardig vol. Er waren behalve zeven schouwen ook twee Marker rondbouwen. Na elkaar zo lang niet te hebben gezien moest er natuurlijk eerst bij- gekletst worden. En er was ook veel te bespreken; twee schouwen waren in andere handen overgegaan, de Marker rondbouwen UK84 en VD168 hadden beide een heel nieuw tuig, de UK30 nieuwe zwaarden, de HN21 een nieuwe motor en ga zo maar door.

Geen wind, toch een winnaar
De vertrouwde, ontspannen spekbakken- sfeer zat er al gauw weer in en na een gezamenlijke maaltijd werd er langzaam maar zeker toegeleefd naar de wedstrijd van de volgende dag. Van die wedstrijd kwam echter niet veel terecht. De weersvoorspelling, dat er op zaterdag 1 tot 2 bft uit uiteenlopende richtingen zou staan, kwam helaas uit. Na het palaver op zaterdagochtend werd er een korte baan uitgezet boven de Gependam. In een overmoedige bui werd er geopperd dat er wellicht drie, of zelfs vier rondjes gezeild zou kunnen worden. Dat bleek, nadat om 12 uur de starttoeter had geklonken, onhaalbaar. Een drijfpartij volgde.

Er werd van alles in de mast gehesen om maar niet op dezelfde plek de blijven dobberen. Maar toch kwam er een onverwachte winnaar uit de bus. Om het evenement extra luister te geven waren de Staverse jollen van de Jonge Vissers onder Zeil uitgenodigd om mee te doen. De jol HL90 was midden in de nacht van vrijdag op zaterdag aan komen wapperen met vier drieste Friezen aan boord. Na een korte nachtrust stonden ze klaar om iedereen even een lesje te leren.

Met een wedstrijdtoewijding die in spekbak- kenkringen onbekend is, begonnen ze de jol te ontdoen van alle overbodige ballast, zodat de jol op het laatst zo licht was als een kurk. Een gevaarlijke tegenstander dus, zeker met zo weinig wind. Toch zou een spekbak, de RD79, winnaar zijn geworden, als ze de HL90 niet hadden gehinderd bij de start. Die overtreding werd door de jury aan boord van de HN1 als zo ernstig beschouwd, dat de RD79 werd gediskwalificeerd. Daardoor kwam en bleef de jol op de eerste positie. Zo werd de schipper van de HL90, Jan van Klink, winnaar van de wedstrijd.

Gastvrouw Nikki Boon van het Zuiderzeemuseum verrichtte de prijsuitreiking en hield daar een gloedvolle toespraak bij. De wisseltrofee ging naar Friesland, de troostprijs naar de gediskwalificeerde RD79. De HN21, die niet eens de tweede boei had bereikt, kreeg een blik bruine bonen.

 

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 07/2021

Spiegel der Zeilvaart 07/2021

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport