Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Wadpoten in de aanslag

Droogvallen op de Bretonse kust

Dit artikel is gepubliceerd in

Als de Jan Blank het strand opschuift, halen Edith en Rik snel de wadpoten tevoorschijn van onder de vlonders. Het tijverschil is hier immers meer dan drie meter. De onderweg gevangen makrelen gaan de oven in en even later staan de eerste nieuwsgierige badgasten met de bemanning te praten. Verslag van een inspirerende reis naar Bretagne.

Zo’n 20 jaar geleden had ik al gehoord van de eilandengroep Les Glenans voor de zuidkust van Bretagne. Ik zeilde toen met de Elisabeth, een klein, open zeilsloepje dat ik naar Bretagne kon traileren. Ik bleef meestal in de prachtige Golf van Morbihan, waagde me wel eens naar buiten, maar dat is daar dus meteen de Atlantische Oceaan en met de Elisabeth was dat al gauw een avontuur. Met de zeilsloep Jan Blank ligt dat anders; die is nog net trailerbaar (1800 kg), maar veel zeewaardiger en met een goede dieselmotor, dus klaar om de mooie Bretonse kust te verkennen. Dankzij 60 cm diepgang met een opgehaald midzwaard kunnen we op de mooiste plekjes komen.
Bijvoorbeeld Les Glenans, een archipel met vele rotseilanden en in de baaien witte zandstranden. Prachtig om te ankeren denk je dan, maar door de Atlantische deining lig je meestal te rollen. Nergens is een echte haven en als de wind draait moet je er halsoverkop weg naar een rustiger plek. Maar wij kunnen in een ondiepe inham tot vlak voor het strand varen en daar droogvallen, waarna je meestal wel 8 uur rustig kunt slapen.

Tussen de badgasten voeren we dus zomaar het strand op en door het getijverschil van meer dan drie meter begonnen we al meteen schuin te vallen. Snel de wadpoten van onder de vlonders tevoorschijn en met een takel op de wantputtings stonden we even later met de nieuwsgierige Franse badgasten te praten en de complimenten te ontvangen voor onze mooie boot. Onderweg naar Glenans hadden we een paar makrelen gevangen die Edith lek- ker had klaargemaakt in ons rookoventje en bij de ondergaande zon genoten we van dit zeilersparadijs.

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 04/2021

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport