Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Vikingschip op de Lek

Roeien en zeilen met Dorestat I

Dit artikel is gepubliceerd in

In de Vikinghal in Wijk bij Duurstede werd een aantal jaar getimmerd aan een eigen vikingschip voor Dorestad. Trots kon de club vrijwilligers half augustus het eindresultaat presenteren én het zeil hijsen. Aart Schutte stapte aan boord en doet verslag.

Officieel was het zomer, hoogzomer, zelfs, maar de wind die er was was ijzig koud, de luchtvochtigheid vijfhonderd procent, de zon in geen velden of wegen te bekennen, de hemel één enkele tint grijs en op het Dorestadse Vikingschip uit Wijk bij Duurstede (het vroegere Dorestad) was er tegen dit alles bovendien geen enkele beschutting te vinden. Desondanks hadden een tiental mannen en enkele vrouwen zich met mij ingescheept op de gloednieuwe replica Dorestat 1 die in de incidentele vlaag, opgetild door het grote razeil, moeiteloos richting de zes knopen snelde. Aan het roer stond Kees Sterrenburg, een van de bouwers van het schip en mijn gastheer van dienst, die me in de loop van de dag de ontstaansgeschiedenis van dit mooi gebouwde schip uit de doeken had gedaan.

Sporen nagelaten
Het was allemaal begonnen met het evenement ‘Dorestad, wereldstad’ dat in 2010 vanuit de Wijkse projecten werd georganiseerd om het Vikingverleden zichtbaar en tastbaar te maken. Tijdens haar hoogtijdagen in de negende eeuw werd het rijke Dorestad tussen 834 en 863 bijna elke zomer door de Vikingen gebrandschat, wat zowel in de Wijkse bodem als in de geschiedenisboeken zijn sporen heeft nagelaten. De aanvallen zijn zelfs zo beroemd dat de stichting Natuurlijk Varen deze elk jaar herdenkt met de Dorestad-raid, zij het met kleine roei-zeilbootjes en niet met dertig meter lange langschepen vol woest ogende Vikingen.
Voor het groots opgezette evenement in 2010 werden er vijf hechthouten replica’s van vikingschepen gemaakt, waarmee tweehonderd zogeheten re-enacters op overtuigende wijze de negende-eeuwse plunderingen naspeelden. Na afloop van het evenement gingen de figuranten naar huis om gewoon weer Studio Sport te kijken, maar de nabouwsels hadden een treuriger lot. Een van de boten belandde in Beusichem op de wal als zandbak, een andere bij een lokale boer op het erf, maar de overige drie werden ritueel verbrand.

Zaadje geplant
Het tastbare verleden was letterlijk weer in rook opgegaan. Maar bij de organisatie was het zaadje echter geplant en voorman Coos van den Hoek was al snel aan het dromen van een echte replica, dat wil zeggen: van massief hout en op traditionele wijze gebouwd.

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 09/2021

Spiegel der Zeilvaart 09/2021

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport