Hein Woldering kende de Nordlandboot van YouTube filmpjes en vond dat een leuke boot.
Ik begrijp dat; die boot heeft kenmerken die terugvoeren naar Fantasyfilms; zo komt hij voor in de serie Vikings. Daarin zie je vaker authen- tieke Noorse bootjes, kortom, de Nordlandboot
is ontzettend ‘Oer’. Helaas wist Hein niet waar hij bouwtekeningen kon vinden, maar toevallig had ik die op de website van Bertil Andersson (zie kader) gezien. Hein ging in overleg met zijn vrouw Barbara, die groen licht gaf, en kort daarna belde hij mij: ‘Ik kan lariksstammen krijgen die weg moeten van een terrein waar gebouwd gaat worden. Daarmee kunnen we zo’n Nordlandboot bouwen!’ Zelf zou ik die stammen naar een zagerij gebracht hebben om te laten verzagen, maar Hein had, als zelfredzame geest, andere plan- nen. Het is mogelijk om op een kettingzaag een ketting met tanden te zetten waarmee je hout kunt schulpen. Vindingrijke bouwers kunnen daarmee een omgevallen boom met behulp van een paar balken, latten en schroeven tot planken verzagen (zie foto 3) en die zijn weer makkelijk te vervoeren, bijvoorbeeld uit het bos.
Planken en balken
We zaagden in februari 2020 een flinke partij lariksstammen en een fijnspar tot planken en balken. Een maand later groeven we een stuk stam uit met stronk en al, voor de stevens. Hein zaagde ter plekke met de kettingzaag de stam met stronk in vieren of achten. In Noorwegen werd dan de kiel aan de wortel bevestigd met een schuine las. De oude Noorse bootbouwtraditie
is net als de boten waarschijnlijk in duizend jaar nauwelijks veranderd, behalve dat het roer niet meer aan stuurboord maar aan de achtersteven wordt vastgemaakt. De gewoonte om een stronk voor kniestukken te gebruiken ken ik verder niet in Europa, maar in de VS is er nog een bedrijf dat lariks knieën uit stronken zaagt. Het heet dan Hackmatack.
HMC-bouwers
Er werd juist in diezelfde periode nóg een Nord- landboot gebouwd en wel door studenten van het HMC. De HMC’ers hebben maanden stage gelopen bij een Noorse bouwer van dit type boten en deelden hun ervaringen met het bou- wen en de bronnen voor materialen met Hein. Zij gebruiken ijzeren spijkers maar het blijft las- tig: heb je een Nederlandse verkoper van spijkers gevonden, dan blijkt hij niet de bijbehorende plaatjes of doppen te hebben. Het is een troost dat ook de Noren dit probleem kennen en steeds meer op koperen klinknagels overgaan.