Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Sterke Yerke

De legende van het Friese vlot

Dit artikel is gepubliceerd in

Het avontuur van de Sterke Yerke begon, vol bravoure, in 1974: een stel jonge kerels van begin twintig wilde de zee op met een vlot. Heel Nederland leefde mee dankzij alle media-aandacht. In mei 2021 gaat er na 42 jaar weer een vlot met de naam Sterke Yerke te water, dat is dan nummer IV. Net als toen wordt ook nu aandacht gevraagd voor het milieu.

Op papier is Sterke Yerke IV klaar, maar in het echt moet het vlot nog worden gebouwd. Voor wie het zich niet meer kan herinneren, in 1974 wilde een groep van zo’n zeven jongens met de Sterke Yerke avonturen beleven. Eerst varen over de Friese meren, maar daarna de zee op. Met weinig kun je veel bereiken, dachten ze bijna een halve eeuw geleden en dat hebben vier van hen bewezen: de broers Guus (schipper) en Chris (kok) Schweigmann, Leo van der Ploeg (tuigage) en Frits Riemersma (onderzoek en fotografie) staken in 1979 de Atlantische Oceaan over met vlot nummer 3. Daar waren inzet, doorzettingsvermogen en een goed netwerk voor nodig, en daarover beschikten deze vier jongens en de vriendengroep die erbij hoorde.

Chris Schweigmann overleed op 4 november 2019 en Leo van der Ploeg onlangs op 3 maart 2021, maar zijn maten van het eerste uur zijn er nog steeds van overtuigd dat geloofwaardige en succesvolle initiatieven klein en thuis beginnen. Die visie gaan ze nu overdragen op een nieuwe generatie. Naast een dosis idealisme, want onze wateren zijn sterk vervuild geraakt met microplastics en daar willen ze iedereen bewust van maken, te beginnen met de jeugd. Mensen moeten in beweging komen met als doel een gezonde aarde voor mens en dier. Stap voor stap.

Het begon in Bar Sybs
In 1974 zat een vriendengroep van de detailhandelsschool in Leeuwarden in Sybs koffiebar. Dé kroeg van Leeuwarden, in die tijd zeker. De school hadden ze al een aantal jaren geleden afgerond en de zeven jongens waren inmiddels jonge mannen van een jaar of 21.

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 03/2021

spiegel der zeilvaart 03/2021

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport