Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Over wolken en windkracht

Wedstrijdzeilen in de herfst op de Hylper Hurdsilerij

Dit artikel is gepubliceerd in

De jaarlijkse herfstwedstrijd voor grote Lemsteraken, de Hylper Hurdsilerij, is weer populair. Liefst negentien schepen streden aan de Friese IJsselmeerkust om de overwinning. Onder soms dreigende wolkenluchten zeilden we mee op de ZA1 De Jager.

‘Met twee minuten wil ik op gang zijn!’, roept Erik Hermans in de aanloop naar de start. Er staat weinig wind. Vlak voor het waarschuwingssein draaide die wind ook nog eens van richting waardoor de startlijn er nu scheef in ligt. Een lastige start dus. ‘Die lijn ligt zo scheef, dit is vragen om een valse start!’, mompelt navigator Willem ver- ontwaardigd. Toch gaat de wedstrijd gewoon door. ‘Eén minuut tot de start. Gangmaken jongens, we halen de startlijn nog maar net!’ Schipper Hermans moet hoog opsturen om zelfs de pin-end boei nog te halen. Onder de ZA1 ligt de Groote Beer van Tijmen van Rootselaar ook te knijpen. Andere schepen zijn verder weg. Behalve de Maasvogel. Die komt doodleuk over stuurboord aanzeilen, vaart recht op de lijn af en wil voorlangs! Een gewaagde manoeuvre. Als de Groote Beer of de ZA1 maar dénken last te hebben en moeten wijken voor deze ‘stuurboordboot’, dan wordt een protest geheid gewonnen. Maar schipper Pluimers heeft het uitstekend ingeschat en kan, zonder de twee andere schepen te hinderen, voorlangs piepen.
Het startsein klinkt en de drie boten bij de contraboei van de startlijn hebben meteen een flinke voorsprong op de rest. Vooral de Maasvogel heeft een start als uit het boekje. Maar precies als Willem aangeeft dat de bovenboei al bijna bezeild is, klinkt de wedstrijdorganisatie door op de marifoon. ‘Deelnemers Hylper hurdsilerij, deze wedstrijd wordt afgebroken en overgezeild. Wij gaan de baan verleggen en zullen de startprocedure zo snel mogelijk hervatten.’ Het was eigenlijk wel te verwachten, toch jammer van de mooie start.

Dirk Blom
Het is de tweede dag van het traditionele herfstevenement Hylper Hurdsilerij, een naam waar de zeilers zelf ook nog wel eens over struikelen. Deze wedstrijd wordt niet georganiseerd door een watersportvereniging maar door Dirk Blom, de bekende makelaar van Lemsteraken in Hindeloopen. Dirk: ‘Ik ben niet zo van de dagboekjes maar volgens mij is het alweer de dertiende editie. Twee keer ging het niet door wegens corona en een keer hebben we het, denk ik, afgelast wegens te slecht weer. Het is leuk om te zien dat het wedstrijdveld weer groeit. We hebben nu negentien schepen aan de start. Ook doen er vijf ongemeten aken mee, die hebben we zelf een handicap gegeven. De traditie dat Blom zorgt voor een leuke avond maakt hij ook deze keer weer waar. Dirk: ‘Gisteravond hebben we na het happy hour vanaf zes uur weer met z’n allen gegeten. Daarna was er muziek om te dansen en kwam Syb van der Ploeg, van de Friese band De Kast, langs.’ Maar Dirk is vooral blij dat er op de zaterdag al strak volgens planning drie races zijn gezeild.

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 09/2022

spiegel der zeilvaart 09/2022

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport