Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Houtteer & Bijenwas

Terug naar authentiek onderhoud op de Pommern

Dit artikel is gepubliceerd in

De voormalige Flying P-liner Pommern is de trots van de Åland Eilanden, gelegen tussen Zweden en Finland. Al 70 jaar fungeert zij als museumschip. Het jaar rond moet er onderhoud gepleegd worden om haar in goede staat te houden. Maar juist daarin wordt nu een nieuwe weg bewandeld.

Afgelopen voorjaar, op 24 mei, voer de Pommern exact honderd jaar onder Ålandse vlag. Daarnaast is ze ook al zeventig jaar te bezichtigen als museumschip. En alsof dit nog niet genoeg was, werd het archief van reder Gustaf Erikson ingeschreven als werelderfgoed van de UNESCO (zie kader). Van alle zeilschepen die het echte vrachtvervoer nog aan den lijve hebben ondervonden, is de Pommern het enige schip ter wereld waar niets, maar dan ook werkelijk niets aan veranderd of gewijzigd is sinds het graan voor de laatste keer uit het ruim werd gehesen. Alle andere windjammers die de tand des tijds hebben doorstaan, hebben verbouwingen ondergaan. Er zijn museumschepen die tegelijkertijd andere doelen dienen, zoals een restaurant of een youth hostel. En de schepen die nu nog zeilen, hebben veranderingen moeten ondergaan om met passagiers te kunnen varen of om aan de hedendaagse veiligheidseisen te voldoen, zoals het inbouwen van een motor en generatoren.

Onderhoudsfilosofie
Het doel is altijd geweest om de Pommern te laten zoals ze was en de authentieke sfeer van het schip te behouden. Bij nogal wat museum- schepen gaat op de een of andere manier de ziel verloren en dat is waar erg voor gewaakt wordt in Mariehamn. Toch is de manier van onderhoud plegen door de jaren nogal eens veranderd. De filosofie die nu wordt gehanteerd, is dat je de authentieke sfeer het best weet te borgen door gebruik te maken van materialen en middelen die in het verleden ook werden ingezet. En door zoveel mogelijk de technieken te gebruiken die in de jaren dertig gangbaar waren, toen het schip elk jaar nog rond de wereld voer.

Terug naar lijnolie
Alle dagen doen waar je hart ligt. Iedere dag fluitend naar je werk, het is een droom voor velen. En Jesper Grönholm heeft dat voor elkaar. Jesper is de man die zorgt voor de Pommern. Vanaf zijn zestiende is hij al bezig op traditionele schepen. In het begin waren dat vooral houten boten. Hij was tien jaar leraar handenarbeid en muziek op een klein eilandje in de archipel. ‘Ik ging er met mijn eigen boot heen. Soms zette ik ’s morgens wat netten uit die ik dan op de terugweg ophaalde.’ Het typeert Jesper. Alles doet hij met tomeloze energie en enthousiasme. Na een jaar of tien als vrijwilliger op de Pommern te hebben gewerkt, kreeg hij in maart 2020 de mogelijkheid om er zijn beroep van te maken. Dankzij al zijn ervaring wist hij precies de juiste mensen te vinden op de eilanden en ver daarbuiten. Hij schoof hierdoor heel makkelijk in die positie.
Maar een stalen schip van honderd meter lang, 123 jaar oud met veel houtwerk en een, laten we zeggen, redelijk uitgebreide tuigage… Het is nogal wat werk! De Pommern heeft hiervoor een enthousiaste en trouwe ploeg vrijwilligers. Daarnaast zijn er tijdens de zomermaanden een stuk of vier extra werkkrachten.

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 01/2024

spiegel der zeilvaart 01/2024

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport