Het verhaal van de Flyer 33 begint bij de in 2016 overleden zeiler Rutger Mohr. In 1982 wordt hij op 17-jarige leeftijd wereldkampioen in de Cadet-klasse en hij blijft z’n hele leven wedstrijdzeilen. Als expat werkt Mohr in de olie-industrie, later wordt hij algemeen directeur bij een groot consultancy-bedrijf: hard werken, een ruim inkomen en in zijn vrije tijd zoveel mogelijk zeilen. Lang denkt Rutger na over een eigen zeiljacht. Het gezin Mohr is minder van het zeilen dan hij, dus een pure racer zit er niet in. Een mooie dagzeiler met klassieke lijnen ligt meer voor de hand.
Bernard Menken: ‘Wat doen de meeste well-to-do mensen tegenwoordig? Die bestellen een Amerikaanse Morris, een Franse Tofinou of een Saffier van eigen bodem. Maar dat was niet wat Rutger wilde. Hij had zeer specifieke wensen en eisen. Via zijn rol als adviseur van Royal Huisman, leerde hij Gerard Dijkstra kennen. Rutger sprak hem aan met de woorden: “Ik weet wat ik wil, maar ik heb geen ontwerper.” En zo kwam het dat het bureau Dykstra Naval Architects aan de slag ging. Een one-off van Dijkstra is doorgaans een project van twintig miljoen of meer. Dus voor de ontwerpers was het ook bijzonder om een kleine dagzeiler in de stijl van een Bristol Pilot Cutter te gaan ontwerpen.’
Heldere eisen
Mohr heeft heldere eisen: het schip moet klassiek zijn en iets oproepen van ‘wauw, dit is mooi zeg’. Hij wil het solo kunnen zeilen, maar de kuip moet ook ruim genoeg zijn om met het gezin of een groep vrienden samen te kunnen genieten. Bij wedstrijden moet het schip geen modderfiguur slaan, hoewel snelheid geen eerste vereiste is.
Menken: ‘In 2008 begint de ontwerpfase. Twee jaar lang sparren het ontwerpbureau en Mohr over de details van de Flyer 33. Van de onderdekse schootvoering tot de ergonomie van de kuip. Inmiddels heeft de opdrachtgever al een vermogen geïnvesteerd. En omdat de bedragen flink oplopen wordt het idee van een one-off losgelaten; Rutger besluit toch maar mallen te laten maken van zijn Flyer zodat later iets van de kosten kan worden terugverdiend door meerdere schepen te maken van dit ontwerp.’
In 2012 gaat de bij Schaap Shipcare in Lelystad gebouwde boot te water. De Flyer 33 is een prachtig klein jacht geworden. Het heeft de kenmerken van een loodskotter met die rechte boeg en de geveegde kont. Hier vaart een echt Dijkstra-ontwerp; geen zestigvoeter, maar eentje van 33 voet. Kenmerkend is ook de lage opbouw, die voor de mast nog een klein stukje doorloopt, iets dat we ook zien bij veel andere Dijkstrajachten. Het voordek is vrij en vlak, wat een prachtig stoer, scheeps karakter geeft. Hetzelfde geldt voor het achterschip: achter de overloop is er nog een flink achterdek.