Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Een lome dag bij de roei en zeil

Nederlands Clubkampioenschap Zeilwherries en Zeilend Scheehout

Dit artikel is gepubliceerd in

De weersverwachting 'geen wind' brengt de meeste zeilers tot wanhoop. Zo niet de bemanningen van de zeilwherries, want die gaan gewoon roeien! Reden waarom de eerste Nederlandse Clubkampioenschappen Zeilend Scheehout en Zeilwherries een groot succes werden, ondanks het tropische weer.

Aanleiding voor dit geheel nieuwe evenement was de verjaardag van de honderdjarige Neno, de zeilwherry van de Roei- en Zeilvereniging Gouda (RZVG) in Reeuwijk. Neno werd in de winter van 2021/2022 geheel gerestaureerd nadat hij jarenlang aan de hanebalken had gehangen (zie ook SdZ 2022.4). Inmiddels neemt deze zeilwherry deel aan de jaarlijkse zeilwedstrijd op de Spiegelplas bij Nederhorst den Berg en aan de Reeuwijk Raid op het thuiswater. Voor de clubkampioenschappen had het organiserend comité een mooie datum geprikt: de Open Monumentendag die dit jaar op 9 september viel. Immers, de Neno is een Varend Monument® – een titel waarvoor overigens meer zeilwherries in aanmerking komen. De organisatie maakte door het instellen van een wisselprijs meteen duidelijk dat het wat haar betreft niet om een eenmalige gebeurtenis hoefde te gaan. Geheel in stijl liet men een ambachtelijk stukje werk vervaardigen: een handbeschilderd groot bord. Gouda staat bekend om de vijf ambachtelijke producten die de stad al eeuwen produceert: Goudse kaas, stroopwafels, pijpen, kaarsen en plateel, waarvan de prijs gemaakt is. Lang te voren werden booteigenaren en clubs die lid zijn van de Nederlandse Vereniging tot Behoud van Zeilwherries aangeschreven met de vraag of ze wilden deelnemen. Uiteindelijk verschenen er twaalf boten aan de lijn vanuit het hele land.

Zuchtje wind
De weersverwachting voor Monumentendag werd met gemengde gevoelens bekeken: ’s morgens geen wind, ’s middags een zuchtje, veel zon en dertig graden. Met zo’n weerbe- richt is het mooi als je kan roeien en niet alleen afhankelijk bent van de wind, dus na het palaver mocht de bemanning zich direct klaarmaken voor het ringsteken. Drie ringen konden er worden gestoken en ook de tijd speelde daarbij een rol.
Vanuit een boot is dit nog niet zo makkelijk zo bleek uit de vele missers. Komisch om te zien dat, als de eerste ring werd gemist, de ringsteker zich vervolgens omdraaide om het alsnog te proberen, waarna ook de volgende ring werd gemist. Vanaf het clubhuisbalkon van ‘de Roei en Zeil’ was het allemaal goed te volgen en daar stonden dan ook heel wat goede stuurlui aan wal. Uiteindelijk kwam Jelle Linssen met de wherry Oud + Teak, van roeivereniging Viking als winnaar uit de bus, handig en snel als hij was. ’s Middags kwam er een zuchtje wind over de plas gestreken en konden de boten hun startposities innemen. De baan was een Olympische driehoek, waarvan het eerste indewindse rak geroeid moest worden, waarna de halvewindse rakken zeilend moesten worden afgelegd.

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 09/2023

Spiegel der Zeilvaart 09/2023

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport