Decemberactie! Geef een (proef)abonnement cadeau

Meer dan alleen zeilles

De huwelijksbootjes van de Friese tjottervloot

Dit artikel is gepubliceerd in

Vijftig jaar lang lag de tjottervloot in Heeg. Hele generaties leerden er in zeilen. En hoe gaat dat dan? Het is zomer, je bent jong, uitgelaten en de hormonen doen hun werk. Voor je het weet ben je tot over je oren verliefd. Net zoals Spiegelauteur Klaas Smit. Maar zijn verhaal bleek herkenbaar, want hij spoorde nog veel meer tjotterstelletjes op.

Heit en mem Piersma startten in 1946 een zeilschool in Heeg, je kon er leren zeilen in tjotters, dus met een gaffeltuig en zijzwaardjes. Zeilschool “It Beaken” was binnen de kortste keren een begrip onder jongeren. Ruim voor het seizoen waren alle zeilcursussen al volgeboekt, zo gewild was het zeilen in deze bijzondere schepen. Zeilles geven en zeilles krijgen gebeurde veelal in de vakanties. Je bent jong en uitgelaten en staat voor alles open. Voor je het weet laat je schoot en helmhout los en ben je tot over je oren verliefd. Heel veel van deze liefdes bleken geen vakantieliefdes te zijn, maar leidden tot een leven lang samen zijn, als gehuwden of samenwonenden, met of zonder kinderen. De tjotters zijn dus vanaf de start niet alleen lesboten, maar ook huwelijksbootjes geweest.

Wearlamke III
Alle tjotters zijn verschillend en instructeurs hadden vroeger een sterke voorkeur voor de ene of de andere boot. Zelf zeilde ik het liefst in Wearlamke III met het zeilnummer 2. Deze tjotter is in 1984 gebouwd door Pier Piersma, de zoon van Heit en Mem. Pier is opgegroeid op de jeugdherberg-zeilschool “It Beaken”, maar in 1984 was hij al bekend als botenbouwer van houten rond- en platbodems. Pier kent nog steeds alle tjotters en hij wist dat “zijn” Wearlamke de derde tjotter was met die naam. In 1959 was het allereerste Wearlamke al eens vervangen en in 1984 had ook die vervanger zijn diensten bewezen.

Elke nieuwe cursusweek stonden de instructeurs op zondagochtend klaar bij hun tjotters. Zo ook ik en in 1986 stapte Willemien bij mij aan boord. Een leuke meid die tijdens die zeilweek alleen maar leuker werd. Beiden studeerden we in Groningen en na de zeilweek zouden we elkaar vast weer zien. Dat gebeurde ook en we zagen elkaar steeds vaker. Willemien was niet voor niets bij mij aan boord gestapt. Haar conclusie van die quick scan op die eerste zondag was: ‘dat vind ik een leuke jongen’. Nu, in 2023, zijn onze beide dochters bijna het huis uit. Ook voor ons bleek een tjotter, de Wearlamke III, een huwelijksbootje.

Wearlamke II
In 1979 was de Wearlamke II het huwelijksbootje van Kees Vlaanderen en Yvonne Verschuur. Dit Wearlamke was in 1959 gebouwd door Berend de Jong in Heeg. ‘Ik was de zeilinstructeur en Yvonne was kampster,’ begint Kees.

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 04/2023

Spiegel der Zeilvaart 04/2023

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport