Actie! Neem of geef een proefabonnement 27,95

Actie!
Neem of geef een proefabonnement voor 27,95

Oorlogsjaren

De Engelandvaarder die op zee verdween

Dit artikel is gepubliceerd in

Ruim tachtig jaar na zijn noodlottige zeiltocht als Engelandvaarder staat Ernst Moltzer weer in de belangstelling. Als erfgenaam van de bekende jenever- en likeurfabrikant speelt hij een hoofdrol in het boek 'Het geheim van Bols'. Als we ons ook verdiepen in de zeilgeschiedenis van vader Jan Moltzer worden de overeenkomsten duidelijk: het waren zeilers met lef, teveel lef?

De welgestelde familie Moltzer is eigenaar van de bekende jenever- en likeurfabrikant Bols. In het boek ‘Het geheim van Bols’ wordt de familietragedie uit de doeken gedaan; de oorlog verscheurde dit familiebedrijf. De hoofdrol is weggelegd voor Ernst Moltzer (1910-1941), die in de Tweede Wereldoorlog als Engelandvaarder om het leven kwam. Maar hoe hij tot zijn roekeloze plan kwam om in een kleine open boot de Noordzee over te steken, wordt mede verklaard uit de zeilgeschiedenis van vader Jan Moltzer. Hij was van groot belang voor de zeilactiviteiten van zoon Ernst. Ernst Moltzer had als achtjarige jongen al zeilervaring opgedaan in een open zeilboot, de W-klasse Mona Lisa, die zijn vader in 1918 had laten bouwen. Zijn zusjes Elsa en Helene, toen tien en vijf jaar oud, zeilden misschien ook wel mee. Zijn broertje Hans was net geboren.

Tot het uiterste
In 1920 verhuizen de vier kinderen echter met hun moeder Marie naar Duitsland, na de echtscheiding. Ernst zag zijn vader tot 1926 maar eenmaal per jaar als zijn papa op bezoek kwam. De kajuitjachten Mona Lisa II en III van zijn vader kende hij daarom waarschijnlijk alleen van de plaatjes en de verhalen. Met de 60 m2 Mona Lisa III, waarmee normaal op de Kaag of hooguit op de Zuiderzee werd gezeild, maakte Jan Moltzer spannende zeezeiltochten naar Engeland en Frankrijk. Dat lezen we in enkele artikelen in Ons Element in 1923 en 1924. Hij had zich goed voorbereid, maar tijdens de zeiltochten gaat hij regelmatig tot het uiterste. Dat blijkt uit de tekst in het kader. Op zijn verslagen wordt kritisch gereageerd met ingezonden stukken.

In 1926 komt zoon Ernst Moltzer terug naar Nederland voor zijn studie. Dan kan hij weer meevaren met zijn vader. De Telegraaf meldt op 19-7-1927: ‘Hollands Jacht naar de Ocean-race: Mona Lisa van J.H. Moltzer’. Zo werd de Fastnet Race toen genoemd. In het artikel staat dat zijn zoon mee gaat als bemanning. Dat moet Ernst zijn, inmiddels 17 jaar oud. Jan Moltzer houdt de lezers van De Waterkampioen bijna wekelijks op de hoogte in de rubriek ‘DE UITKIJK’ met korte berichten over zijn belevenissen.

De deelname gaat uiteindelijk niet door. Het lukt niet om op tijd bij de start in Cowes te komen vanwege beroerde weersomstandigheden en tegenwind. De Waterkampioen concludeert: ‘Een groote tegenslag voor dezen energieken zeiler!’ Amper een maand later wordt hij tweede bij de Nachtwedstrijd op de Zuiderzee.

Junior Ocean Race
Een jaar later schrijft vader J.H. Moltzer een uitvoerig verslag in Watersport (19-9-1928) over de deelname aan de ‘JUNIOR OCEAN RACE’, een alternatief voor de Fastnet voor wat kleinere jachten. Er wordt dag en nacht doorgezeild met een vierkoppige bemanning: zoon Ernst, Jhr. van Benthem van den Bergh, schipper v.d. Kolk en Jan Moltzer zelf. De start is bij Cowes, rond de vuurschepen Owers en Royal Sovereign naar Cherbourg en dan weer terug naar Cowes. Een race van 254 mijl, extra zwaar door de aansluitende heen-en-terugreis.

 

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Spiegel der Zeilvaart 4/2024

Spiegel der Zeilvaart 4/2024

Bestel en lees verder ›

© Spiegel der Zeilvaart 2021 | Privacybeleid | Voorwaarden | KVK: 56569599 | BTW: NL001796638837 | Bank: NL54RABO 0326 3406 45

Ontwerp en onderhoud door MKB Watersport